Rabu, 02 November 2011

Fadhilat Bulan ZulHijjah

 
Salah satu cara yang telah dianjurkan oleh agama kita ialah dengan berpuasa sunat pada tanggal 1 hingga 9 Zulhijjah. Kelebihan berpuasa pada hari itu berbeza-beza pula, menurut sebuah Hadis yang telah diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a., Rasulullah bersabda maksudnya; 
* 1 ZULHIJJAH, kesalahan Nabi Adam diampuni Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diampuni Allah akan dosanya. 
* 2 ZULHIJJAH, doa Nabi Yunus diperkenankan oleh Allah, barang siapaberpuasa pada hari itu seolah-olah ia berpuasa setahun dan tidak pernah berbuat maksiat sedikit pun. 
* 3 ZULHIJJAH, doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diperkenankan Allah segala doanya.
* 4 ZULHIJJAH, Nabi Isa a.s. telah dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu terhindar ia daripada kefakiran serta kemelaratan dan pada hari kiamat kelak ia akan tergolong bersama dengan orang-orang terhormat 
* 5 ZULHIJJAH, Nabi Musa a.s. dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur. 
* 6 ZULHIJJAH, Allah membukakan pintu kebajikan kepada Nabi-NabiNya, barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan dipandang oleh Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta terlepas daripada azab. 
* 7 ZULHIJJAH, pintu neraka jahannam akan dikunci dan dibuka semula lewat 10 Zulhijjah. Barang siapa berpuasa pada hari itu, dikuncikan Allah baginya 30 pintu kesulitan dan dibukakan 30 pintu kesenangan. 
* 8 ZULHIJJAH, Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari syaitan. Hari itu telah dinamakan dengan dari "Tarwiya"9 ZULHIJJAH, turun ayat terakhir kepada Rasulullah s.a.w. yang tersebut dalam surah al-Ma'idah, ayat 3. Menurut sejarah, 81 hari setelah ayat ini diturunkan iaitu pada hari Jumaat tanggal 9 Zulhijjah tahun 9 H ketika Nabi wukuf di Arafah, baginda pun wafat. Pada hari itu juga Allah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa perintah menyembelih anak itu sememangnya adalah perintah dariNya bukan dari syaitan. Justeru pada hari itu dinamakan hari "Arafah" (hari tahu). Barang siapa yang berpuasa pada hari itu akan diampunkan Allah dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang. 
* 10 ZULHIJJAH, adalah Hari Raya Aidul Adha (korban) dinamakan juga hari "Nahar" (menyembelih). 

Barang siapa berkorban pada hari itu dengan seekor korban, maka setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan itu akan diampuni Allah akan dosanya serta dosa ahli keluarganya. Barang siapa yang bersedekah dengan memberi makanan kepada fakir miskin atau satu sedekah pada hari itu, maka ia akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kemudian dalam keadaan aman dan sentosa serta timbangan amal baiknya lebih berat daripada Bukit Uhud yang terdapat di Madinah. Ganjaran Bagi Mereka Yang Memuliakan Zulhijjah Kata sebahagian Ulama, "Barang siapa yang memuliakan hari-hari yang berlalu dalam bulan Zulhijjah, nescaya ia akan anugerahi oleh Allah dengan 10 macam kemuliaan iaitu:" 
1. Berkat pada umurnya 
2. Bertambah hartanya 
3. Kehidupan rumahtangganya akan terjamin 
4. Membersihkan diri daripada dosa dan kesalahan yang telah lalu
5. Amal ibadat serta kebaikannya akan berganda 
6. Allah akan memudahkan pada saat kematiannya 
7. Allah akan menerangi kuburnya selama berada di alam barzakh 
8. Allah akan memberatkan timbangan amal baiknya semasa di Mahsyar 
9. Selamat daripada kejatuhan kedudukannya di dunia 
10. Martabatnya akan dinaikkan pada sisi Allah.

* 1 hingga 9 hb - Sunat berpuasa * 8 hb - Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat * 9 hb (Hari Wukuf di Arafah) - Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat. Disunatkan berpuasa bagi orang yang tidak mengerjakan haji, Membaca surah Al-Ikhlas 1000 kali 1. Solat pada awal waktu.. jadilah ianya amalan harian hendaknya.. 
2. Solat sunat qabliyah asar 
3. Selepas solat asar - Baca Surah Yasin 3 kali 
4. Membaca Laillahaillalah wahdahula....huallakulishaiinkodir sebanyak 400 kali (bermula dari asar - isyak boleh sambung2) Fadhilatnya bagaikan memerdekakan 100 hamba. 
5. Solat sunat qabliyah & ba'diyah maghrib
6. Selepas solat maghrib - solat sunat awwabin 6 ra'kaat (3 salam) Fadhilat penghapusan dosa bagi 50 tahun - hadith... jadikanlah ianya amalan bulanan/mingguan hendaknya... 
7. Solat sunat tasbih 
8. Solat sunat hajat 
9. Berdoa dengan doa Nabi Adam iaitu robbana zolamna... sebanyak 50 kali 
* 10 hb - Hari Raya Haji/Korban - Sembahyang sunat Hari Raya Aidil Adha - Membaca takbir, Melakukan korban 
* 11, 12 dan 13 hb (hari-hari Tasyrik) - hidupkan malamnya dengan banyak beribadah, takbir selepas sembahyang waktu * 29hb atau 30hb - Selepas solat 'Asar membaca doa akhir tahun. Selepas solat Maghrib membaca doa tahun baru. (hari berfikir-fikir). Barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan diberi Allah pahala yang tidak terhitung jumlahnya, hanya Allah yang mengetahui. *

Tidak ada komentar:

Posting Komentar